RIHANA ADELIA

RIHANA ADELIA BINTI MUHAMAD RIDZUAN
07. 58 P.M, 17 FEBRUARY 2010,
03 RABIULAWAL 1431
3.35 KG



welcome to hj. anuar's family rihana adelia, lame kitorang nak tunggu si adel ni kuar dari perut mak dia a.k.a kak ngah aku. tak tau la buat ape dia terperap lame2 dalam perut tu, ada farmville gamak nye dalam perut tu yang dia malas nak kuar awal2. tapi alhamdulillah la sume nye dah selamat. kalo tak kitorang satu family risau gile si adel ni lambat nak kuar nye, dah macam kami lak yang mengandung nye. kalo korang tengok muke adel ngn akak nye nia same je time lahir, dah adik beradik kan, memang la sama, juz adel ni kecik sket je daripada akak nye. nak tau lebih lanjut pasal adel ni, layari la link kat bawah ni.

http://nayville.blogspot.com/

kat blog aku ni aku juz nak cite pengalaman aku tanam uri. pada yang dah biasa tanam uri bagos la. nanti kalo korang dah ada anak senang la, takyah la nak suruh ayah or atuk korang yang tolong tanamkan. for adel ni adalah pengalaman aku yang kedua aku tanam uri. uri akak adel dulu pun aku yang tolong tanam. kalo macam nia dulu aku memang juz tolong tanam je, yang membasuh uri tu mak aku. tapi yang adel ni aku yang basuh aku yang tanam. memang nak termuntah gak la membasuh nye.

takda pape gambo pun time tanam uri ni. kalo ikot betul2 nye, time nak basuh uri tu ada ayat la nak kena baca, ayah aku la yang tolong bacakan. aku juz cuci je. seram sejuk gak aku basuh nye. sebab uri kan ada relate ngn baby yang baru lahir. ayah aku kate uri ni kembo baby dalam perut. so kalo salah prosedure nye. tu yang baby x tenang asyik nak melalak je keje. dah setel basuh tu, bungkus la uri tu ngn kain putih ( kain putih pun aku yang pegi beli kat kamdar ) . sebelum bungkus tu ada la ayah aku letak cili kering, asam keping ngan garam kasar, tok hilang bau kot. then bungkus la dengan jayanya. tu pun sume ada je ayat kena baca.

dah setel proses membungkus, uri tu bersedia tok ditanam. before tanam kena azan n 4sure ngadap kiblat, ada baca ayat sket then tanam. lubang nak tanam uri ni ada la lebih kurang sehasta lebih, lagi dalam lagi bagos, bagi mengelakkan daripada binatang tercium bau uri tu, kalo dapat kat binatang lagi parah la. nak tanam plak bukan nye bleh tanam gitu je. orang yang nak campak kan bungkusan uri tu kena pandang depan n tangan je yang hulur kat lubang yang nak dimasukkan uri tu. ayah aku la tolong campak kan n aku tolong guide tangan ayah aku sebab kalo campak tu kalo bleh kena direct terus ke dasar lubang tu tanpa bungkusan tu bergesel ngan tanah2 kat tepi lubang. dah campak uri tu ayah aku a.k.a orang yang tolong campak uri tu dah xleh tengok dalam lubang tu, so lpas je uri tu masuk dalam lubang aku timbus cepat2. then baca doa sket setel.

ikot pengalaman aku time tanam uri nia. masa ayah aku azan je, tetiba angin kencang lalu, habis azan je terus ok. memang naek la bulu roma aku sume. yang time adel ni plak yang buat aku seram nye sebab aku sendiri yang kena basuh uri tu, tu seram sejuk aku dalam bilik air membasuh uri adel tu. sape2 yang dah besa memang anggap xda pape kot. aku jarang2 buat benda ni, nak plak benda ni memang bekait rapat gak la ngan perangai baby yang baru lahir. tu yang aku agak risau kalo2 la aku tersilap cara ke, adel n nia jadi mangsa keadaan.

ni uri yang aku basuh and tanam

ok. setakat ni saja cite pengalaman aku, tunggu la anak kak ngah aku yang ke tiga or anak sulung kak long aku nanti, laen plak citenye, wassalam.....

2 comments:

alyyani said...

baru aku tau tarikh lahir islam adel. heheh.. ko la in charge uri kali ni ek. harap semua ok la ye. insyaAllah.

alahai, ko letak gmbr nia sebelah adel tu mmg la sebijik. ater, dah dalam perut sama.

lepas ni tunggu anak sulung kak long la dulu. aku nak rest panjang.. :D

amalina binti anuar said...

mana gmbr ko yg lagi 2keping tu.. upload la skali. amboi sipa ada gmbr compare lagi tu. gmbr adik beradik. muka sama je dua2.

me, myself & i

jangan nak berlagak pandai kalo pandai
jangan nak tunjuk bodoh kalo bodoh